Decanaat

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Wat is er mogelijk voor mij?
Dit zijn vragen, waarmee we aan de slag gaan tijdens loopbaanoriëntatie. We gaan samen met jou jouw interesses, capaciteiten en talenten in kaart brengen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk, dat je naast het behalen van je vmbo of havo diploma de juiste opleidingskeuze voor het vervolgonderwijs maakt.
Op het vmbo leg je alles wat je in de vier jaar bij ons op school onderneemt in het kader van loopbaan oriëntatie vast in jouw persoonlijk loopbaandossier. Dit levert jou voordelen op bij aanmelding op het vervolgonderwijs. Als je je aanmeldt op een mbo-school, hebben ze al meteen een goed beeld van jou. Loopbaanoriëntatie & begeleiding voor de havo vindt op locatie Made plaats in leerjaar 3 en is gericht op het maken van een passende profielkeuze voor havo klas 4.

Hoe ziet de loopbaanoriëntatie begeleiding (LOB) voor het vmbo er per leerjaar en leerweg eruit?

Vmbo klas 1
In klas 1 ga je kennis maken met de decaan. Tijdens het mentoruur maak je alvast een kennismakingsopdracht waarin het ontdekken van jouw talenten en kwaliteiten centraal staan.

Vmbo klas 2
In klas 2 start je met de mentor met het online keuzebegeleidingsprogramma. Je mag de opleidingenmarkt van onze jaarlijkse voorlichtingsavonden mbo in de aula bezoeken, die we jaarlijks organiseren. We organiseren een loopbaanoriëntatieweek, dat helemaal in het teken staat van kennismaken met het beroepenveld. Zo ga je bijvoorbeeld onder andere activiteiten doen bij bedrijven, meelopen op het werk van ouders of bekenden en speeddaten met beroepsbeoefenaren. En eind klas 2 maak je een vakkenpakketkeuze voor klas 3. Als je de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volgt, kies je je praktijkrichting en vakkenpakketkeuze voor klas 3 en 4.

Vmbo klas 3
In klas 3 ga je samen met je mentor verder werken aan het keuzebegeleidingsprogramma. Je gaat voorlichtingen bijwonen van onze jaarlijkse voorlichtingsavonden mbo en een open dag bezoeken aan het mbo. De leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg gaan 2 weken op een beroepsgerichte stage en de leerlingen van de gemengde en theoretische leerweg gaan 1 week op snuffelstage. Eind klas 3 maken de leerlingen van de gemengde en theoretische leerweg de definitieve vakkenpakketkeuze voor klas 4.

Vmbo klas 4
Begin klas 4 staat speeddaten met mbo-studenten op het programma. Vervolgens rond je je loopbaandossier af. Het is de bedoeling, dat je weet welke studiekeuze je gaat maken. Je kan je namelijk vanaf oktober al aanmelden bij het vervolgonderwijs. De decaan kan je hier nog mee helpen met behulp van een individueel gesprek. Voor de gemengde en theoretische leerweg is doorstromen naar havo-4 ook een keuze.

In elk leerjaar komt de decaan een paar keer per jaar in de klas om voorlichting of uitleg te geven. En een individueel gesprek aanvragen kan altijd. Je loopt gewoon even bij de decaan naar binnen voor een afspraak!

Havo klas 3
In klas 3 van de havo staat het maken van een passende profiel- en vakkenpakketkeuze voor havo-4 centraal. Van oktober tot en met januari ga je tijdens het mentoruur onder begeleiding van de decaan diverse opdrachten maken in een keuzebegeleidingsprogramma. Daarin komt ook de eerste oriëntatie op het hbo aan bod. Eind februari maken de leerlingen een voorlopige profielkeuze en presenteren ze deze keuze middels een persoonlijke pitch aan hun klasgenoten.

Speciaal voor ouders:
Om ouders van leerlingen van het vmbo te ondersteunen bij het maken van de studiekeuze van hun kind, organiseren de decanen een workshop ‘Hoe begeleid ik mijn kind bij zijn/ haar studiekeuze?’ Aanmelden hiervoor kan al in leerjaar 2 of 3.

Links vakkenpakketkeuzeformulieren:
Keuzeformulier B-K klas 3 2022-2023
Keuzeformulier De Nieuwe Leerweg klas 3 2022-2023
Profielen overzicht Havo
Presentatie vakkenpakket ouders klas 2 B-K
Presentatie vakkenpakket ouders klas 2 GT-T

 

Contactgegevens:
De decaan voor unit vmbo Made is Desirée Huibers, bereikbaar via: dhuibers@dongemondcollege.nl

Handige links:
www.mbostad.nl
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs
https://www.studeermeteenplan.nl/mbo/doorstroom-vmbo-mbo
www.roc.nl
www.kiesmbo.nl
www.tkmst.nl
www.studiekeuze123.nl

Contact

 • Locatie Made
 • Kempsstraat 15
 • 4921 TB Made
 • 0162-683125
 • Locatie HAVO-VWO & VMBO
 • Collegeweg 1
 • 4942 VC Raamsdonksveer
 • 0162-513469
 • Privacy Cookies
 • Postadres
 • Postbus 124
 • 4940 AC Raamsdonksveer
 • Bank
 • IBAN: NL33 RABO 0115698442
 • KvK nummer
 • 41100324
 • BTW nummer
 • NL 8002.41.150.B.01

Locaties

Volg ons

Activiteiten van deze week

Bekijk volledige agenda
5