HOOFDSTUKKEN
5. Ondersteuning
De ondersteuning op het Dongemond college is gebaseerd op Passend Onderwijs. Dit betekent dat elke leerling de hulp krijgt die nodig is om met een diploma en zelfvertrouwen de school te verlaten. Naast de basisondersteuning is er ook extra begeleiding. Elke locatie van het Dongemond college werkt met teams die het contact met leerlingen en ouders/verzorgers goed houden.
Drie ondersteuningscoördinatoren zorgen ervoor dat alle leerlingen in beeld zijn en extra hulp krijgen als dat nodig is. De ondersteuning is breed en kan worden aangepast. Denk aan hulp bij:
- faalangst;
- sociale vaardigheden;
- dyslexie en lees- en schrijfproblemen;
- dyscalculie en rekenproblemen;
- motorische beperkingen.
Ook kan een orthopedagoog specialistische begeleiding bieden.
- leer- en studiebegeleiding voor leerlingen die moeite hebben met het schoolwerk
(leren leren, studievaardigheden); - keuzebegeleiding waarbij mentoren de leerling helpen bij het kiezen van een
vakkenpakket en vervolgopleiding (leren kiezen, keuzebegeleiding); - sociaal-emotionele begeleiding richt zich op het welzijn van alle leerlingen op
school (sociaal-emotioneel welzijn).
Deze vormen van hulp worden op verschillende niveaus gecombineerd. De ondersteuning begint altijd met een hulpvraag van de leerling zelf of van ouder(s)/verzorger(s), docenten of andere betrokkenen. Het succes van de ondersteuning op het Dongemond college zit in de samenwerking tussen leerling, ouders/verzorgers en school.