HOOFDSTUKKEN
11. Veiligheid
Het Dongemond college vindt het erg belangrijk dat iedereen op school zich veilig voelt. Regels tegen discriminatie en pesten dragen hieraan bij, want alleen in een veilige sfeer kunnen mensen goed werken en de beste resultaten behalen.
Het Dongemond college heeft jaren geleden een regionaal veiligheidsconvenant ondertekend met diverse gemeenten, de politie en andere betrokken instanties. Dit convenant verplicht de school om aangifte te doen bij de politie wanneer er sprake is van een misdrijf. Daarnaast wordt de politie geĂŻnformeerd als er een ernstig vermoeden is van een misdrijf, bedreiging of andere situaties die de veiligheid op school in gevaar kunnen brengen.
De afgelopen jaren hebben de gemeenten geĂŻnvesteerd in veilige (fiets-)routes van en naar de schoolgebouwen. Het Dongemond college spreekt leerlingen aan op hun verkeersgedrag om de veiligheid van iedereen te waarborgen. Ondanks de goede afspraken, gedragsregels en onderwijsovereenkomsten, komt het af en toe voor dat een leerling zich niet naar behoren gedraagt. Bij herhaaldelijk of extreem wangedrag kan een leerling tijdelijk de toegang tot de lessen worden ontzegd. De uiterste maatregel is uiteindelijk verwijdering van school.
Vernielingen en diefstal kunnen helaas ook op school voorkomen. Om de veiligheid te waarborgen, heeft het Dongemond college voldoende personeel in dienst voor surveillance, bijvoorbeeld in de aula’s en fietsenstallingen. Het plaatsen van camera’s in de fietsenstalling en in de mediatheek maakt ook onderdeel uit van het veiligheidsbeleid, met als doel het voorkomen van dergelijke incidenten en het waarborgen van een veilige omgeving voor leerlingen en medewerkers.
Aan het begin van het schooljaar krijgt elke leerling een kluisje toegewezen. Het kluisje is bedoeld voor het opslaan van boeken, het Chromebook of andere devices, kleding of andere waardevolle spullen. Er wordt geen borgsom gevraagd voor de kluissleutel. Indien de sleutel aan het einde van de schoolloopbaan of op eerder aangeven van de school niet wordt ingeleverd, wordt het kluisje voorzien van een nieuw slot. Dit is noodzakelijk zodat een andere leerling weer gebruik kan maken van het kluisje. De kosten voor het vervangen van het slot worden in rekening gebracht bij de ouder(s)/verzorger(s) waarvan de leerling de sleutel niet heeft ingeleverd.
In het regionale veiligheidsconvenant is vastgelegd dat de school onder bepaalde voorwaarden de kluisjes kan openen. Dit kan plaatsvinden in het kader van preventie of als er verdenking bestaat dat er spullen zijn opgeslagen die niet op school thuishoren. Het openen van een kluisje gebeurt altijd door een conciërge, op verzoek van en in het bijzijn van een teamleider en/of politie.
Roken, alcoholgebruik en vapen zijn op het Dongemond college niet toegestaan. Deze regels zijn er om de gezondheid en het welzijn van de leerlingen te beschermen en een veilige leeromgeving te waarborgen. In dit kader worden er verschillende projecten voor en met leerlingen georganiseerd, evenals thema-avonden voor ouders/verzorgers. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de medewerkers van GRAS (Gokken, Roken, Alcohol en Softdrugs), die zich inzetten voor het bewustmaken van de risico’s van dergelijke middelen en het bevorderen van een gezonde leefstijl onder jongeren.
M.i.v. het schooljaar 2024-2025 geldt er op het Dongemond college een streng beleid voor het gebruik van mobiele telefoons. Mobieltjes dienen ’thuis of in de kluis’ te blijven. Alleen in uitzonderlijke gevallen, en met toestemming van ouders/verzorgers, mogen leerlingen hun mobiele telefoon bij zich dragen op school. Voor informatie zoals roosterwijzigingen kunnen leerlingen gebruik maken van de grote schermen in de aula en de gangen of hun Chromebook raadplegen. Om het gebruik van mobiele telefoons en internet op school zo veilig mogelijk te houden, heeft de school bepaalde websites en apps geblokkeerd.