Onderwijsaanbod

Het vmbo biedt alle mogelijke leerwegen:

· Gemengde/Theoretische

· Kaderberoepsgerichte

· Basisberoepsgerichte

 

Vmbo vind je ook op de locatie Raamsdonksveer. De brugklassen vmbo basis, vmbo kader/basis, vmbo gemengd/theoretisch en havo/vmbo stromen hier het Dongemond college in. Eind klas 1 wordt door het docententeam in combinatie met de behaalde resultaten besloten wat de beste leerroute is.

 

In klas 2 word je begeleid door de mentor en de decaan om een goede keuze tussen de verschillende profielen en leerwegen. Alle leerlingen die kiezen voor Techniek en Economie in de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen blijven in Raamsdonksveer. Daarnaast kunnen alle leerlingen in de gemengde en theoretische leerweg voor alle sectoren in Raamsdonksveer blijven.

Profielen

De verschillende profielen die we voor basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte- en gemengde leerweg aanbieden:

· Economie en Ondernemen

De combinatie van theorie en praktijkopdrachten binnen de school (etaleren, etalageschrift, ontwerpen, het voeren van verkoopgesprekken, het leren omgaan met elektronische en digitale kasregisters, enzovoort) is voor veel jongens en meisjes de ideale voorbereiding op een baan binnen de commerciële dienstverlening. De theorie is gekoppeld aan praktijksituaties.

·Produceren, Installeren, Energie

Tijdens deze opleiding krijg je te maken met allerlei onderdelen die te maken hebben met produceren, installeren en energie. Denk bijvoorbeeld aan huisinstallaties, fabrieksinstallaties en installaties voor telecommunicatie. De opleiding is sterk praktijkgericht: je moet zelfstandig werken en zelfontdekkend leren in een zogeheten E-huis. Dit laatste is een nagebouwd huis waarin je werkt. Ook krijg je kennis van gereedschappen en materialen en leer je tekeningen maken en lezen.

·Bouw Wonen en Interieur

BWI biedt veel mogelijkheden voor later. Een toekomst met veel mogelijkheden voor werk in de bouw-, hout- en afbouwsector. Zo kan je na het volgen van de opleiding bijvoorbeeld aan de slag als timmerman, metselaar, meubelmaker of schilder. Tijdens de opleiding werk je niet alleen met je handen, maar kun je ook kiezen voor de creatieve kant van design en ontwikkeling. Wat je zelf tekent en ontwerpt, ga je in de praktijk ook maken. Van kozijn tot gestoffeerde stoel en van metselwerk tot behang.

Buitenschools leren

Buiten de schoolmuren leren vinden wij erg belangrijk. Stagelopen en excursies maken daar deel van uit.

Stages
Stages zijn op het vmbo van het Dongemond college een deel van je opleiding. Tijdens stages maak je kennis met de praktijk en leer je in de praktijk. We kennen op het Dongemond college drie soorten stages namelijk:

1. De snuffelstage
Een snuffelstage is een korte stage waarbij je kennis maakt met de verschillende kanten van een beroep. Leerlingen uit de gemengde- en theoretisch leerweg lopen een snuffelstage. Bij een snuffelstage krijg je een eerste indruk van de beroepspraktijk en hoe het er in het werkende leven aan toe gaat. Via een snuffelstage krijg je ook een beeld van de mogelijkheden van een beroep.

2. Beroepsvoorbereidende stage
Voor de beroepsgerichte richtingen loop je stages in het derde en vierde leerjaar. De vorm en inhoud van deze stages verschillen per afdeling. Tijdens de beroepsvoorbereidende stage word je nog meer voorbereid op de arbeidsmarkt. Je ontwikkelt een goede werkhouding en je doet meer specifieke werkervaring op. Je krijgt inzicht in je mogelijkheden, beperkingen en kansen op de arbeidsmarkt. Leerlingen proberen zelf hun stageplek te regelen binnen de door de school vastgestelde kaders.

3. Maatschappelijke stage (MAS)
Het Dongemond college vindt het heel belangrijk om de leerlingen niet alleen in het klaslokaal voor te bereiden op de toekomst. Voor leerlingen geldt dat zij 8 uur zelfstandig als vrijwilliger in een non-profit organisatie hun diensten moeten verlenen. Van deze activiteit leveren ze een bewijs af bij de stagecoördinator. De resterende 16 uur vervullen we op school tijdens gezamenlijke activiteiten. Leerlingen die hun MAS met succes vervuld hebben, krijgen een certificaat bij hun diploma.

Excursies
Naast de verplichte stages zijn er natuurlijk excursies en meerdaagse reizen. Deze verschillen per leerjaar en per afdeling.

Contact

 • Locatie Made
 • Kempsstraat 15
 • 4921 TB Made
 • 0162-683125
 • Locatie HAVO-VWO & VMBO
 • Collegeweg 1
 • 4942 VC Raamsdonksveer
 • 0162-513469
 • Privacy Cookies
 • Postadres
 • Postbus 124
 • 4940 AC Raamsdonksveer
 • Bank
 • IBAN: NL33 RABO 0115698442
 • KvK nummer
 • 41100324
 • BTW nummer
 • NL 8002.41.150.B.01

Locaties

Volg ons

Activiteiten van deze week

Bekijk volledige agenda
10