Technasium

Heb jij een onderzoekende en creatieve instelling én heb je interesse in de wereld van natuur en techniek? Dan is het Technasium misschien iets voor jou. Centraal binnen het Technasium staat het vak onderzoek en ontwerpen (o&o). Je werkt met twee of drie klasgenoten aan vier projectopdrachten per jaar. Je verricht een onderzoek, maakt een analyse, kiest uit alternatieve onderwerpen, stelt een beroepsprofiel op en geeft een afsluitende presentatie. Elke opdracht is een combinatie van denken en doen en duurt acht schoolweken, vijf lesuren per week. De projectopdrachten komen vanuit het bedrijfsleven en zijn gekoppeld aan beroepen.

 

 

 

 

Bekijk hier het filmpje wat drie Technasium-leerlingen (5 vwo) maakten in opdracht van het Dongemond college.

 

Denken en doen

Als je voor het Technasium kiest, leer je je kennis meteen in de praktijk toe te passen. Zo weet je waar je voor leert. Hartstikke leuk en handig, maar je moet wel behoorlijk actief zijn. Je wilt graag weten hoe iets werkt of in elkaar zit. Je vindt het leuk om met cijfers te werken.

Ontwikkelen van competenties
Je leert veel en je ontwikkelt vaardigheden en eigenschappen die je als toekomstige vakman of vakvrouw nodig hebt om succesvol te zijn. Naast een flinke dosis kennis, leer je jouw fantasie te gebruiken bij het vinden van oplossingen, door te zetten en te werken volgens een planning. Zo word je, als je naar het hbo of naar de universiteit gaat, niet in het diepe gegooid.

Onderzoeken & ontwerpen
Binnen het vak onderzoek & ontwerpen werk je in groepjes samen aan een project. Tijdens projecten, die zo’n acht weken duren, kom je twee keer per week bij elkaar in de werkplaats. Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel van een energiezuinig huis. Of onderzoekt samen hoe je een infuus kan verbeteren. Aan het eind van elk project presenteer je de resultaten van je werk. Zoals bij elk vak op havo en vwo krijg je gewoon cijfers die meetellen. Daarnaast moet je jezelf en elkaar beoordelen: Hoe werk je samen? Hoe creatief ben je? Of heb je vooral geholpen bij het maken van de presentatie?

Bij elk project neem je een kijkje in de praktijk. Hoe werkt een bedrijf? Hoe werkt die oude molen die je moet restaureren? Door praktisch bezig te zijn in de projecten doe je veel kennis op die je ook kunt gebruiken op een wetenschappelijke manier: niet alleen doen, maar ook verder denken en zo werken aan verbetering. Je weet waar je allemaal voor leert. Je ziet de samenhang tussen vakken beter en het belang van vakken in de beroepspraktijk, dit werkt erg motiverend. Je leert ook om goed te communiceren in woord en schrift (Nederlands) en creatief te denken (Beeldende Vorming).

Projecten
Bij het vak onderzoek & ontwerpen werk je samen met andere leerlingen aan projecten. Echte projecten in opdracht van bedrijven en organisaties. Er zijn drie soorten projecten:
1. Technasiumprojecten
Ieder Technasiumproject is een opdracht uitgevoerd voor een bedrijf of overheidsinstelling. Elk project kent een vast stramien.

2. Keuzeprojecten
Het grote verschil tussen een keuzeproject en een Technasiumproject is dat je zelf het project maakt. Daarvoor zoeken ze een bedrijf in de sector van de eigen interesse, samen met leerlingen die in dezelfde sector geïnteresseerd zijn.

3. Meesterproef
De Meesterproef is een project in opdracht van het vervolg onderwijs (hbo of wo). Bij voorkeur verwerf je, samen met een team, een opdracht die ligt in de richting van de studie die je na het Technasium wil gaan volgen. De Meesterproef is het examen voor o&o en is tevens het profielwerkstuk.

Locaties
Het Technasium van het Dongemond college wordt zowel op de havo op de unit Made als op de unit havo/vwo in Raamsdonksveer aangeboden. Na havo 3 krijgt de leerlijn van de Technasium-leerlingen in Made een vervolg aan de havo/vwo-unit in Raamsdonksveer.

Voordelen
Wat zijn de belangrijkste voordelen voor het volgen van het Technasium:

1. Extra entreebewijs
Leerlingen die het Technasium hebben gevolgd krijgen naast hun havo- of vwo-diploma een, door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen, erkend Technasiumcertificaat. Het Technasiumcertificaat is dus een extra entreebewijs voor het vervolgonderwijs.

2. Gemakkelijker instappen bij het vervolgonderwijs
De manier van werken met projecten bij onderzoek en ontwerpen is gebaseerd op de methoden van het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Daardoor raak je al bekend met de manier van werken van deze onderwijsinstellingen. Tijdens de diverse projecten leg je al contacten in het vervolgonderwijs. Dit alles maakt je overstap naar het vervolgonderwijs makkelijker.

3. Betere studiekeuze
Je komt in de projecten van het vak onderzoek & ontwerpen in contact met de verschillende studiemogelijkheden en leert de bètawerelden kennen. Hierdoor kun je aan het einde van het Technasium een beter en bewustere studiekeuze maken.

Bent u ouder en wilt u meer lezen over het Technasium? Klik dan hier.
Heeft u als bedrijf interesse om leerlingen opdrachten uit te laten voeren? Dan leest u er hier meer over.

Contact

 • Locatie Made
 • Kempsstraat 15
 • 4921 TB Made
 • 0162-683125
 • Locatie HAVO-VWO & VMBO
 • Collegeweg 1
 • 4942 VC Raamsdonksveer
 • 0162-513469
 • Privacy Cookies
 • Postadres
 • Postbus 124
 • 4940 AC Raamsdonksveer
 • Bank
 • IBAN: NL33 RABO 0115698442
 • KvK nummer
 • 41100324
 • BTW nummer
 • NL 8002.41.150.B.01

Locaties

Volg ons

Activiteiten van deze week

Bekijk volledige agenda
6