U bent hier:   RaamsdonksveerHAVOVWO > Home h/v
  |  Inloggen

Article Details

“BWI is mijn favoriete les”
Bericht geplaatst op: 18-6-2018Wendy van Doesburg (klas 3 vmbo-kader) en Zéphanya Volwerk (klas 4 vmbo-kader) kozen voor het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) op het vmbo. Een richting waar nog steeds vooral jongens voor kiezen. Wij spraken de meiden over hun keuze en waar ze zich zoal mee bezig houden.

Wendy: “mijn tante is interieurdesigner, ik vind het leuk waar zij mee bezig is. Ik wil ook heel graag die kant op, daarom koos ik voor BWI. In dit vak kan ik echt mijn fantasie uiten. Je bedenkt iets en je kan het dan ook met je handen maken.”
Zéphanya: “Zorg & Welzijn en Produceren, Installeren, Energie (PIE) vielen al snel af voor mij. Economie & Ondernemen kon ik ook kiezen, maar eigenlijk wilde ik totaal iets anders, daarom koos ik voor BWI. Ik vind het vak zo leuk, dat ik later docent wil worden. Om dat te kunnen doen, ga ik eerst naar het mbo. Ik ga de opleiding middenkaderfunctionaris bouw volgen. Een soort architect op mbo-niveau. Daarna wil door naar het hbo zodat ik als docent kan gaan werken.”

Jongens vs meisjes
“In mijn klas zitten in totaal vier meisjes. Ik heb er geen last van,” vertelt Wendy. “Ik ben gewoon lekker aan het werk in de klas, en dan wil ik dat men mij met rust laat, zowel jongens als meisjes.” Zéphanya: “Ik ben het enige meisje! In het begin moest ik daar wel aan wennen. Je krijgt af en toe wel opmerkingen van de jongens, maar als je duidelijk je grenzen aangeeft, is er niks aan de hand. Ik kan er goed tegen.”

Projecten
“Ik heb bijna alle projecten die er zijn bij BWI uitgevoerd. Daarnaast heb ik ook nog meegeholpen bij opdrachten voor andere docenten. Zo wilde iemand bijvoorbeeld een ombouw voor zijn verwarming. Deze heb ik gemaakt,” vertelt Zéphanya met trots. Wendy: “Er hangt een lijstje met daarop verschillende keuzes. Daaruit kies je een opdracht. Je werkt dan heel zelfstandig aan die opdracht, in je eigen tempo. Dat is heel prettig.”

Trots
Wendy: “Ik ben het meest trots op de poef die heb gemaakt. Daar heb ik ook een 10 voor gekregen! Nu ga ik de slag met een lampenkap. Ik mag zelf het materiaal en de vorm kiezen.” Zéphanya: “Eén van de gaafste projecten is mijn tuinstoel in allemaal verschillende kleuren. Het was veel werk! Ook op het nachtkastje met klaprozen ben ik heel trots. De klaprozen hebben een speciale betekenis voor mij. De laatste activiteit die ik met mijn vader deed voordat hij overleed was klaprozen plukken voor mijn moeder. Het nachtkastje is daarom bijzonder voor mij.”

Jezelf zijn
“De BWI-lessen zijn mijn favoriete lessen. Je kunt daar echt jezelf zijn. De docenten accepteren je zoals je bent,” vertelt Wendy. Zéphanya sluit zich daar volledig bij aan: “Ik heb helaas net mijn laatste BWI-les op het Dongemond college gehad. Ooit kom ik terug, maar dan als BWI-docent!”
Terug