U bent hier:   RaamsdonksveerHAVOVWO > Home h/v
  |  Inloggen

Article Details

Focus on Education
Bericht geplaatst op: 4-4-2018Een verslag van de Stichting Focus on Education. Het goede doel waar unit havo/vwo vaak hard voor werkt.

We zijn tijdens ons derde bezoek aan dit project erg onder de indruk geraakt van de efficiënte wijze waarop dit project geleid wordt door het 'kleine' zustertje Elsamma en haar team. Elsamma doet ons steeds denken aan Moeder Teresa, van wie wij de inzet voor de arme bevolking in India  altijd erg bewonderden. Ze is zeer bevlogen en heeft dezelfde werkdrift. Ze heeft een mooi concept bedacht waardoor deze groep van 21 meisjes zeer zelfstandig hun dagelijkse programma uitvoert; van het opstaan 's morgens tot de laatste extra lessen van Elsamma voor het naar bed gaan. Zelf werkt ze van 's ochtends 6 tot 's avonds 22.00 uur en gaat daarna nog gewoon even computerwerk doen. Ook de meisjes werken keihard.

Daarnaast is Elsamma zeer geliefd bij de arme bevolking, die haar allemaal weten te vinden als ze hun dochters graag onderwijs willen laten volgen. De selectieprocedure is zeer zorgvuldig en vraagt veel van haar aandacht en tijd. Altijd gaat ze na de aanmelding de thuissituatie bekijken en met de leerkrachten van de aangemelde meisjes in gesprek. Ze stapt daarvoor gerust dagenlang achter op een motor, omdat er geen andere manier is om de verafgelegen dorpen te bezoeken. 

Bovendien begeleidt ze nog een groep van 6 meisjes die na het het behalen van hun diploma voor Grade 9 en 10 gedurende twee jaar van huis uit gaan studeren op scholen dicht bij hun dorpen. Deze aanvullende tweejarige scholing is nodig om later een beroepsstudie te kunnen gaan volgen, zoals bijvoorbeeld de opleiding verpleging/vroedvrouw. Ook de meisjes die een beroepsstudie volgen worden door Elsamma gevolgd. Ze houdt contact met de student en de opleiding. 

Opnieuw zijn er 5 meisjes die binnenkort hopelijk hun diploma voor Grade 12 zullen behalen en graag een beroepsstudie willen gaan volgen.Vier van hen dromen ervan de driejarige studie verpleging/vroedvrouw te mogen volgen. Een meisje wil graag deelnemen aan de driejarige studie culturele dans' en hierin lerares worden. Ze is zeer talentvol. Er is veel vraag naar leraren op dit gebied en ze kan er een goed salaris mee verdienen volgens Elsamma. Deze 5 meisjes zullen binnenkort horen of ze hun diploma hebben behaald. Ook voor hen zullen wij op zoek gaan naar donateurs.

Mede namens Elsamma, haar team en de groep meisjes willen de Goede doelencommissie van het Dongemond college hartelijk danken. De leerlingen zorg en met de mooie opbrengst van de acties voor een goede toekomst voor de groep meisjes en hun familie. Zij zouden anders waarschijnlijk uitgehuwelijkt zijn op jonge leeftijd en verder leven in armoede. Bovendien worden ze na hun studie de steunpilaren van hun dorpen waarvan de meeste dorpelingen ongeletterd zijn. Terug