U bent hier:   RaamsdonksveerHAVOVWO > Home h/v
  |  Inloggen

Article Details

Leren op afstand mogelijk
Bericht geplaatst op: 18-9-2015Langdurig ziek? Gebroken been? Wat de reden ook is: een leerling die gedurende een bepaalde periode niet naar school kan komen, hoeft geen les meer te missen. Alphons de Lange, docent wiskunde, presenteert een nieuw apparaat dat het Dongemond college gaat gebruiken.

Het apparaat ziet eruit als een televisiescherm op wieltjes en is daardoor gemakkelijk van het ene lokaal naar het andere lokaal te verplaatsen. Het Dongemond college werkte al eerder met leren op afstand, maar was daarbij altijd aan één lokaal gebonden waar de apparatuur stond opgesteld.

Bij De Lange ontstond een idee voor een mobiele versie op wieltjes. In samenwerking met onsplatform.tv werd een ‘eerste versie’ gemaakt en getest. De techniek bleek goed te werken, de fysieke uitvoering was onhandig. De Lange ontwikkelde het huidige apparaat dat door iedere leerling ‘meegenomen’ kan worden door het schoolgebouw. Op deze manier kunnen aan (zieken)huis gebonden leerlingen samen met hun klasgenoten van het ene naar het andere lokaal gaan. Zij kunnen niet alleen de lessen online volgen maar ook deelnemen aan het sociale gebeuren in de gang en de aula.

Het Dongemond college is zich bewust dat er meerdere van dit soort systemen in gebruik zijn. Zo ontwikkelde KPN het systeem Klasgenoten en is er een kofferuitvoering Mitch teleleren op de markt. Het voordeel van het door Alphons gemaakte apparaat is dat het verrijdbaar is en dat daarmee “de zieke leerling” gemakkelijk van klas naar klas of van klas naar aula meegenomen kan worden.

Buddy
Langdurig afwezige leerlingen krijgen een buddy aangewezen. De buddy zorgt ervoor dat het apparaat van het ene naar het andere lokaal wordt meegenomen. De leerling die thuis of in het ziekenhuis is, hoeft alleen een computer of laptop met camera te hebben en kan nadat hij een uitnodiging heeft ontvangen via internet direct verbinding leggen met de klas.

Pilot
Een aantal leerlingen heeft afgelopen schooljaar al gebruik gemaakt van het apparaat. Een eindexamenkandidaat volgde vanuit het ziekenhuis één vak en haalde daarvoor zelfs zijn certificaat. Als deze pilot op de unit havo/vwo van het Dongemond college slaagt dan gaan we dit ook op de andere units inzetten.


Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.