U bent hier:   RaamsdonksveerHAVOVWO > Home h/v
  |  Inloggen

Article Details

Leerlingen kiezen eigen vakken
Bericht geplaatst op: 30-1-2019Nieuw op het lesrooster van het Dongemond college zijn de zogeheten ‘PO-uren’. Ieder leerjaar krijgen leerlingen twee lesuren per week die zij naar keuze mogen invullen. PO staat voor persoonlijke ontwikkeling. De school ziet het als haar opgave leerlingen te helpen hun talenten te ontdekken en tot ontwikkeling te brengen.

Tijdens de uren worden de leerlingen begeleid bij het ontdekken en tot ontwikkeling brengen van hun talenten. Leerlingen kiezen zelf welk aangeboden onderwerp hun voorkeur heeft. In de brugklas maken alle leerlingen kennis met vier thema’s: bewegen, experimenteren, creëren en expressie. Later bepalen leerlingen zelf waar zij hun talent verder willen ontplooien. De uren persoonlijke ontwikkeling worden aangeboden tot aan de examenklassen.

Aanbod

Vindt een leerling een bepaald vak moeilijk, dan is het mogelijk om te kiezen voor vakondersteuningslessen. Daarnaast worden er ook creatieve, sportieve en bijzondere lessen aangeboden. Over het algemeen begeleiden docenten deze lessen, een enkele keer zijn het leerlingen die de lessen verzorgen. Zo gaven Lola, Roos en Senne (klas 2 havo) afgelopen periode aan 24 leerlingen lessen in cheerleaden. Dylano (klas 3 vwo) geeft schaaklessen.


Een greep uit de lessen die op havo/vwo worden aangeboden: creatief schrijven, debatteren, modelbouw treinen, Spaans, eerste wereldoorlog geschiedenis, brushlettering, poëzie, pottenbakken, zeefdrukken, inleiding recht, onderzoeksvaardigheden, freerunning en fotografie.

Een greep uit de lessen die op vmbo worden aangeboden: lassen, fitness en gezondheid, bouw-wonen-interieur, handel, poëzie, programmeren, omgevingsgeschiedenis, burgerschap, meetkunde, trampolineshow, plastic funtastic (van plastic afvalmateriaal 3D-objecten maken), Spaans, leesclub, zonnestelsel, actieve leefstijl en Griekse mythe.

Fotografie
De heer Van den Kieboom is docent natuurkunde op het Dongemond college en geeft lessen fotografie: “het is erg positief ontvangen door de leerlingen. Het belangrijkste is dat de kinderen met een camera vertrouwd raken en mooie foto's kunnen maken. Foto's worden steeds belangrijker in onze samenleving. Ik laat de leerlingen buiten foto's maken en deze mogen ze insturen naar RTL weer. Ik verwacht binnenkort met een van de kinderen het weer te gaan halen. Kortom, superleuk voor de leerlingen en voor mij om te doen.”


Terug