Keuzevakken
Leer jij door te doen? Ben jij een aanpakker en het liefst lekker actief? Dan spreken de beroepsgerichte vakken op leerpleinen op het Dongemond college jou vast aan. Heb je vmbo basis of kader advies gekregen van de basisschool, dan kom je hiervoor in aanmerking.

Het vmbo blijft steeds veranderen. De overheid en de scholen willen dat jij het beste onderwijs krijgt zodat je een goede vervolgopleiding kiest en later veel plezier hebt in het werk waarvoor je kiest. Het Dongemond college is pilotschool voor de vernieuwde examens in het vmbo. Het Dongemond heeft dus behoorlijk wat ervaring opgedaan met de vernieuwingen op het vmbo. Volgend schooljaar worden deze veranderingen in heel Nederland, op alle vmbo-scholen doorgevoerd.

Nieuw
Wat is er nieuw? En wat is belangrijk voor jou? Op het vmbo wordt voortaan gewerkt met beroepsgerichte profielvakken. Een profielvak is eigenlijk de richting die jou het meest aanspreekt. Welke vakken vind je leuk, wat past het beste bij je en past het ook bij de vervolgopleiding die je wilt gaan volgen? Daarnaast zijn er ook beroepsgerichte keuzevakken. Dit zijn vakken die je naast je bestaande beroepsgerichte profielvak zelf kan kiezen. We leggen het uit:
Modulen
Misschien wil je heel graag in de techniek werken, dan heb je op het Dongemond binnen de sector Techniek keuze uit de profielvakken: Bouw, Wonen en Interieur of Productie, Installeren en Energie. Kies je voor de sector Zorg en Welzijn dan kies je automatisch het profielvak Zorg en Welzijn en ben je economisch ingesteld dan kom je bij de sector Economie en Ondernemen terecht en kies je het profielvak Economie en Ondernemen.

Beroepsgerichte keuzevakken
Er bestaan twee soorten keuzevakken: wil je een specifiek vak leren binnen het door jou gekozen profiel? Dan noemen we dit verdieping. Wil je een kijkje nemen bij een andere sector? Dan noemen we dit verbreding. We geven twee praktijkvoorbeelden:

Verdieping: Rik heeft het profielvak Economie en Ondernemen gekozen. Hij wil graag de creatieve kant op, dan is het een goed idee om zich met het keuzevak Vormgeving nog meer in het vak te verdiepen. Sanne weet zeker dat ze in de horeca wilt werken, dan is het keuzevak Koken logisch voor haar. 
Verbreding: Margot, met het profielvak Zorg en Welzijn, wil kapster worden. Zij kiest dan naast het keuzevak Uiterlijke Verzorging van Zorg en Welzijn ook het keuzevak Ondernemerschap van Economie en Ondernemen en krijgt zodoende meer inzicht en kennis over bijvoorbeeld het runnen van een eigen kapsalon. 

Je volgt naast je verplichte beroepsgerichte profielvakken nog twee beroepsgerichte keuzevakken.

Wanneer maak je keuzes?
Aan het eind van het tweede jaar kies je de sector en het bijbehorend profielval. Tijdens de zogeheten Praktische Sector Oriëntatie (PSO), maak je kennis met de sectoren die je binnen het Dongemond college kunt kiezen. Natuurlijk begeleiden de decaan en mentor je goed bij het maken van keuzes. Ook je ouders worden hierin betrokken. Zij kennen jou goed en kunnen ook hierin meedenken. Het voordeel van de vernieuwingen op het vmbo is dat je na het maken van je sectorkeuze ook nog een keuzevak kunt volgen bij een andere sector. 

Aan de slag!
In de derde klas van het vmbo basis en kader ga je volop aan de slag met de beroepsgerichte vakken. Je bent dan zo’n 12 tot 14 uur per week actief bezig. Je leert dan echt door het te doen! Op leerpleinen voer je samen met andere leerlingen activiteiten uit. Je wordt begeleid door verschillende vakdocenten. 
Unit MADE
Kempsstraat 15
4921 TB Made
Tel. 0162 683125 | Fax. 0162 687486

Postadres
Postbus 124
4940 AC Raamsdonksveer
Unit HAVO-VWO
Collegeweg 1
4942 VC Raamsdonksveer
Tel. 0162 513469 | Fax. 0162 515005

Bankrelatie:
IBAN: NL33 RABO 0115698442
Unit VMBO
Collegeweg 1
4942 VC Raamsdonksveer
Tel. 0162 513469 | Fax. 0162 515005

© 2014 Dongemond College | Alle rechten voorbehouden