U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Goed voorbereid naar de havo
Bericht geplaatst op: 7-6-2018De havo-theoretische leerweg, daar staat htl voor. Het is sinds enkele jaren mogelijk om deze bijzondere richting te kiezen op het Dongemond college. Uniek in de regio. Twee diploma’s in zes jaar: vmbo-t en havo. We spraken met Nikki Loonen, htl-leerling op de unit Made. Nikki heeft haar eindexamens achter de rug en vertrekt, als ze slaagt, na de zomer van unit Made naar unit havo/vwo in Raamsdonksveer

“Ik heb nog geen idee wat ik wil worden, daarom koos ik voor htl. Nu heb ik meer tijd om te bedenken wat voor een vervolgopleiding ik wil doen,” vertelt Nikki. “Je bent verplicht om je in te schrijven op een mbo voor het geval dat je gemiddelde niet goed genoeg is om naar de havo door te stromen. Ik heb me daarom ingeschreven op het CIOS. Dit is een sportopleiding, toch wil ik liever door naar de havo.” 


Nikki: “Als je voor htl kiest, krijg je extra opdrachten zodat je beter bent voorbereid op de havo. Je krijgt ook regelmatig op havoniveau les. We hebben een gezellige klas! We zijn al vanaf het tweede jaar één klas, dit jaar zijn daar een paar g/t klasgenoten bijgekomen.” 

Profielen
Als je kiest voor htl dan kies je voor andere profielen dan de reguliere vmbo’ers. De profielen sluiten meer aan op de havo. Zo kiezen leerlingen voor Maatschappij (cultuur & maatschappij en economie & maatschappij) of Natuur (natuur & techniek en natuur & gezondheid). Zorg & Welzijn of Techniek behoren niet tot de keuzes. Nikki: “Ik heb gekozen voor het profiel Maatschappij. Je krijgt dan meer economische vakken. Zoals ik er nu voor sta, kan ik naar de havo, maar voor economie moest ik nog hard leren! Om door te mogen naar de havo moet je een 6,5 gemiddeld staan en alle extra opdrachten moeten als voldoende of goed zijn beoordeeld.” De resultaten van de examens zijn nog niet bekend, dus Nikki moet nog even geduld hebben voordat ze zekerheid heeft of ze haar vmbo-t diploma heeft behaald.

Naar Raamsdonksveer
“Nu fiets ik in twintig minuten naar school, straks is dat een uur. Ondanks dat het verder fietsen is, kijk ik er toch naar uit om in Raamsdonksveer naar school te gaan. Gelukkig zit er al een aantal vrienden daar op school, dus hoef ik niet alleen te fietsen. Ik heb nu vier jaar in Made gezeten, dat was heel fijn, maar ik ben toe aan deze nieuwe stap!”

Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.