U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Dongemond college wint regionale debatwedstrijd
Bericht geplaatst op: 5-1-2015Vrijdag 21 november 2014 is voor de debatclub de dag van het jaar. De Lions jongerendebatwedstrijd wordt gehouden, en natuurlijk nemen we weer deel aan deze wedstrijd tussen het Oelbertgymnasium, het Mgr. Frenckencollege en het Dongemond college.

Na weken van intensief voorbereiden staan onze leerlingen vrijdagmiddag te trappelen van ongeduld. We worden verwacht op het Frencken om de verbale strijd aan te gaan met leerlingen van andere scholen. In de voorronde wordt er gedebatteerd tegen leerlingenteams van andere scholen. We debatteren over verschillende stellingen, bijvoorbeeld: Alle bordelen moeten overheidsbedrijven worden, Circus met dieren moet verboden worden en De militaire dienstplicht moet weer worden ingevoerd, zijn er voorbeelden van. Na vijf debatrondes tussen negen teams gaat de jury in beraad. De volgorde waarin de uitslag bekend wordt gemaakt, zorgt voor extra spanning. Deze slaat bij ons snel om in euforie. We zijn na de voorronde op plaats 5, 2 en 1 geëindigd, een prachtig resultaat. Ons damesteam, met Anne Willems en de debutanten Pien Obbes en Kirsten de Rover (DC2), plaatst zich als tweede team voor de kwartfinale. De debaters uit vwo-3, Liselotte Nass, Nils de Krom en Max de Winter (DC3), plaatsen zich als winnaars van de voorronde voor de kwartfinale. Ons derde team eindigt op de vijfde plaats, Rick van Poppel, Frank van Loenhout en Max Val zijn nipt verslagen.

Scholieren vs volwassenen
De kwartfinale is traditiegetrouw een debat tussen scholieren en volwassenen. Wij treden dit jaar aan tegen de rectoren van de drie scholen. Geert Steenbakkers, bestuurder van het Dongemond, moet na het debat toegeven dat Liselotte, Nils en Max in het debat 'een maatje te groot' zijn. 'Geen schijn van kans', zo laat hij weten. Anne, Pien en Kirsten debatteren tegen politici uit Oosterhout. Het debat over de afgezegde schoolreis van het KSE uit Etten-Leur winnen de drie dames op overtuigende wijze. De teams loten elk een tegenstander van een andere school voor de halve finale. DC2 neemt het op tegen het Frenckencollege, DC3 treft een team van het Oelbert. Na twee spannende debatten in de aula is het weer nagelbijten voor de debaters. Staan we in de finale, of ... 
De jury laat ons niet lang wachten. DC3 verslaat het Oelbert zeer overtuigend en staat in de finale. DC2 moet de eer helaas aan het Frencken laten, de marge van slechts 5 punten laat zien hoe spannend het debat geweest is. 

Finale
Tijdens het finaledebat wordt er gedebatteerd over de volgende stelling: De beste vorm van terreurbestrijding is journalistiek doodzwijgen. Met enige hulp van de begeleiders weten de debaters van het Dongemond zich goed voor te bereiden. De finale levert een spetterend debat op met drie goede spreekbeurten van onze leerlingen en veel enthousiasme in de zaal. Na het debat is het wachten op de jury. Leerlingen willen natuurlijk ook van ons weten wie er gewonnen heeft. Wij, hun begeleiders Marlies en Joost, denken dat het verschil klein zal zijn. De een denkt dat het Frencken wint, de ander dat DC3 wint. De jury komt al snel met het verlossend woord: DC3 wint het debat met een ruime marge! Na een jaar waarin de wisselbeker is gaan logeren op het Oelbert, is deze weer thuisgebracht door Liselotte, Nils en Max. Gefeliciteerd. Met dit team uit vwo-3 zitten we de komende jaren gebeiteld. Deze drie hebben een heel mooie prestatie neergezet, de beloning is de beker, maar ook een mooi uitstapje met de Lions. Ze gaan op bezoek in de Tweede Kamer, en misschien kunnen ze daar nog een mooi debat volgen. Als klap op de vuurpijl winnen we ook nog de individuele sprekerswedstrijd. Liselotte (3), Kirsten (2) en Rick (1) bezetten het podium. 

Trots zijn we op al deze kanjers.  

Marlies Zwagemaker
Joost Verheugen


Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.