U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Sterrenkijkavond
Bericht geplaatst op: 3-3-2016Op zaterdag 12 maart bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom op het Dongemond college in Raamsdonksveer voor de landelijke Sterrenkijkavond. Leerlingen van de sterrenclub bedienen de kijkers van school die gericht staan op sterren en planeten. Het NOVA Mobiel Planetarium staat in de aula voor shows voor jong en oud. Voor het eerst zal ook het eigen Dongemond Planetarium worden gebruikt. Daar draait de kinderfilm “Op zoek naar de chocoladeplaneet” Zo kan ook bij slecht weer de sterrenhemel worden bewonderd.

Wat is er te zien?

Maan met kraters: 
De Maan staat in het eerste kwartier. Met behulp van een verrekijker kunnen we op de maan al enkele kraters zien, maar een kleine telescoop toont er vele tientallen of zelfs honderden. Juist op de grens van licht en donker vallen de kraters door het hoge contrast extra goed op. Leerlingen helpen ook met het fotograferen van de maan met uw eigen mobiele telefoon.

Planeten:
Aan de hemel is de planeet Jupiter een opvallend verschijnsel. Jupiter was de hele afgelopen winter al een mooi object aan de hemel, en toont in de telescoop manen en wolkenbanden. Andere planeten zijn deze avond niet of slecht zichtbaar.

Orionnevel
We gaan in ieder geval een van de kijkers richten op de orionnevel, een nevel waar op dit moment nieuwe sterren worden geboren. Door sterrenkundigen wordt veel onderzoek gedaan aan deze stervorming. Vanaf het schoolplein is het gebied goed waar te nemen en is het een juweeltje aan de avondhemel.

NOVA Mobiel Planetarium & Dongemond Planetarium
Op deze avond hebben we als bijzonderheid het mobiel planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. Dit planetarium bezoekt scholen in geheel Nederland om sterrenkunde activiteiten van scholen te ondersteunen. Vanaf 19.00 worden er shows gegeven van ongeveer 30 minuten. Het planetarium biedt plaats aan 30 personen. In het nieuwe Dongemond Planetarium kunnen ongeveer 20 personen kijken naar de Full-Dome kinderfilm “Op zoek naar de chocoladeplaneet”, een meervoudig bekroonde film en die in meer dan 200 planetariums wereldwijd draait.

Datum: zaterdag 12 maart 2015, vanaf 19.00 uur
Plaats: Dongemond college, Collegeweg 1, Raamsdonksveer
Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.