U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Technasium Top Award
Bericht geplaatst op: 27-1-2016De afgelopen twee maanden zijn 79 Technasium scholen en ca. 5.000 tweedejaars leerlingen van havo en vwo aan het werk geweest met een opdracht, opgesteld door de IGOV (gemeentelijk platform voor openbare verlichting).

Op 19 januari jl. bezochten Ron van Mook en Rene Oskam (Imtech Traffic en Infra en lokale opdrachtgever) en Filip van der Heijden (Lichtvormgevers en lid van de stuurgroep) de schoolfinale van het Dongemond college in Raamsdonksveer. 

“Verrassend en aanstekelijk om de leerlingen zo gedreven aan het werk te zien,” aldus Filip van der Heijden, lichtregisseur bij Lichtvormgevers. Er is hard gewerkt. Maar liefst 30 groepen werkten aan opdrachten en dachten na over het huidige licht op straat en hoe dit middels slim licht kan worden verbeterd. Er zijn werkstukken geschreven en presentaties en maquettes gemaakt, waarin soms verrassend het effect van licht en armatuur werd getest en gedemonstreerd. 

“Het doel lijkt te zijn bereikt. 5.000 leerlingen kwamen in aanraking met de lichtbranche, de kwaliteit van het licht in de openbare ruimte op dit moment en wat dat licht met mensen op straat doet. Er zijn concepten uitgewerkt die volgens de leerlingen kunnen leiden tot verbetering van het leefklimaat in de openbare ruimte, waardoor mensen op straat beter kunnen functioneren en zich prettig voelen”, aldus Ron van Mook, regiodirecteur van Imtech Traffic en Infra. Het is opvallend hoe de leerlingen zo snel vanuit eigen inzicht komen tot gelijksoortige technische oplossingen als waar de lichtindustrie zelf mee komt. “Wat we in de presentaties veel zien, is dat de leerlingen snel schieten in de oplossing en niet eerst kijken naar de omgeving zelf en van daaruit komen tot een concept, het lichtbeeld of nachtbeeld dat ze willen opwekken. Ook daarin zijn de leerlingen opnieuw een weerspiegeling van veel professionals in de lichtbranche. En dat willen we nu juist doorbreken”, benadrukken Filip van der Heijden en Ron van Mook. In meerdere presentaties belicht deze ICT-generatie de integratie van Internet of Things. Verrassende nieuwe inzichten zijn nog niet gepresenteerd. 

Een werkgroep presenteerde een compleet technische oplossing voor snelwegen. Daarbij werd nagedacht over een rondstralende lichtbol, die aan de bovenzijde een losse (met zonnecellen beklede) reflector heeft die het licht dat naar boven straalt weer naar beneden stuurt. Door de toepassing van piëzo-kristallen in het wegdek wordt bewegingsenergie van de voertuigen gerecycled, waardoor met 1 km stroom-genererend asfalt 400 kW kan worden opgewekt. De reflectie van het bovenste deel van de lichtmast kan met een beperkt energieverbruik zorgen voor oriëntatie en geleiding.
Met belangstelling wordt uitgekeken naar de regionale en landelijke finale.


Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.