U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Dongemonddictee: vijfde editie
Bericht geplaatst op: 26-2-2015Afgelopen januari schreef een recordaantal deelnemers het jaarlijks Dongemonddictee. En wat was het pittig dit jaar!

Voor de vijfde editie van het dictee was de opkomst erg groot en dat leidde tot een zeer goed gevulde aula. Het dictee begon om 19.30 uur. Gewapend met tenminste twee goed schrijvende pennen wachtten de deelnemers in spanning af tot het dictee begon. Voor aanvang van het dictee werden de spelregels nog eens uitgelegd. De jury, de docenten Nederlands, houden de spelling van 'Het groene boekje' aan als de correcte spelling.

Mevrouw A. Meeuwis leest de tekst eerst helemaal voor, zodat iedereen een idee krijgt wat hem te wachten staat. Na deze eerste lezing wordt het dictee in delen voorgelezen.
In opperste concentratie doet ieder zijn uiterste best om het dictee dit jaar foutloos te schrijven. De tekst van het dictee is voor velen te moeilijk om dat doel te bereiken.

Om 20.15 uur zit het erop, een zucht van verlichting gaat door de zaal. Mevrouw Meeuwis leest de tekst nog eenmaal in zijn geheel voor. De jury gaat koortsachtig aan de slag, een aantal collega's uit de sectie is weer bereid gevonden om de klus te helpen klaren. Rond 21.15 uur is de jury zover dat de uitslag bekend gemaakt kan worden.

De winnaars van dit jaar zijn:
klas 1: Kinga Wojdat
klas 2: Ewout Akkermans
klas 3: Britt de Graaff
ouders: A. Heesters, A. Dettrie, L. Batta, N. Keyner-Ansems en S. Maurer
docenten en medewerkers: Martin Vissers
De verschillen per categorie waren dit jaar weer erg klein.
Het algemeen klassement is dit jaar gewonnen door Kinga Wojdat.

Gefeliciteerd!

Het dictee:

Een winteravondvertelling
1. In de hectische dagen tussen het sinterklaas- en het kerstfeest is er niets heerlijker dan onderuitgezakt te koekeloeren naar een smeuïge aflevering van een soapserie, het vlaggenschip van menige televisieomroep ter wille van de kijkcijfers.

2. We kijken toe hoe de schikgodinnen de levensdraad hebben gesponnen van bon vivants en casanova's, die allerwegen verwikkeld raken in zinnenprikkelende rendez-voustjes; we krijgen het er Spaans benauwd van als we kennisnemen van hun soms gênante gedachtesprongen.

3. We grinniken om het debacle van een zielenpoot die na een emotioneel staakt-het-vuren als een freudiaanse antiheld door zijn eega sacherijnig aan de kant wordt geschoven; wat een kippendrift, wat een donquichotterie, wat een clichés!

4. Zo bieden soapseries vaak stereotiepe konterfeitsels; anders dan de bellettrie van in marokijn gevatte boeken trakteren ze ons op zinnebeelden van het amoureuze leven en geven ze ons ten enenmale de kans te ontsnappen aan onze huis-, tuin- en keukenbesognes.

5. Het romantisch ideaal scoort hoog in het fin de siècle; toch hebben we als echte zedenprekers voor elk smachtend hart één stichtelijke raad: maak er in de carrousel van uw leven niet te veel een soapzootje van, maar beid relaxed uw tijd!


Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.