U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Wetenschapscongres Universiteit Leiden
Bericht geplaatst op: 13-7-2015In juni gingen de leerlingen van atheneum-5 van het Dongemond college naar de universiteit van Leiden voor het jaarlijkse wetenschapscongres. Tijdens deze dag worden leerlingen geïnspireerd door medewerkers van de oudste universiteit van ons land, worden (genomineerde) profielwerkstukken van (en door) leerlingen gepresenteerd, en worden de uiteindelijke prijswinnaars bekend gemaakt. Ook zijn er workshops (practica en lezingen) over allerhande onderwerpen.

Een lezing van professor Maarten Lamers vormde de aftrap van het geheel. Op zeer beeldende wijze legde hij uit wat wetenschap nu precies inhoudt. Hij is ook degene die de spelletjes voor Wie is de mol? ontwierp. Een wetenschappelijke vraag die hij bijvoorbeeld stelde was de vraag waarom computerspelletjes na verloop van tijd gaan vervelen. Het antwoord was verrassend!

Presentaties
De presentaties van de profielwerkstukken gaven ons vertrouwen in de toekomst. Zeer jeugdige leerlingen weten fantastische onderzoeken te doen, of het nu om de aanpak van de jeugdwerkloosheid in verschillende landen of om gezonde voeding gaat. De hoeveelheid suiker in “gezonde” voeding bleek uit onderzoek vaak verbluffend hoog te zijn.

Wetenschapsquiz
Het sluitstuk van de dag was een wetenschapsquiz, waarin de meest uiteenlopende vragen aan de orde kwamen. De hele collegezaal (zo’n 400 leerlingen en docenten) deed mee. Op het eind werd het zeer spannend: er waren nog twee leerlingen van het Dongemond college en een ”buitenstaander” in de race.
Na enkele zeer moeilijke vragen bleek Ben van Etten (onze leerling van atheneum-5) de winnaar.

Namens het team atheneum 3 4 5
Jan Slenders


Terug

Er is een fout opgetreden. Error: Unable to load the Article Details page.