U bent hier:   Made > Home Made
  |  Inloggen

Article Details

Geschiedenis leerling T4 naar fort Breendonk
Bericht geplaatst op: 19-3-2019Op donderdag 14 maart 2019 zijn de leerlingen theoretisch 4 die het vak geschiedenis volgen in Raamsdonksveer naar fort Breendonk geweest. 

Een groot fort dat tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde als fort voor de Belgische soldaten, maar wat tijdens de Tweede Wereldoorlog overgenomen werd door de nazi’s en geleid door de SS. 

Het concentratiekamp is nog volledig in tact, zelfs de verf die op de muren zit is daar gesmeerd door de nazi’s. Met een gids mochten wij het fort binnen en waren wij even niet meer in 2019, maar in 1942. Door middel van een ‘rollenspel’ vertelde de gids hoe het er in die tijd aan toe moet zijn gegaan. Hij vertelde verhalen van kampbewoners en liet ons alle ‘duistere en lugubere’ stukken van Breendonk zien. 

De rondleiding eindigde met een gesprek tussen de gids en de leerlingen over de mensonterende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de mensonterende gebeurtenissen in het heden. De gids sprak hierbij duidelijk uit dat de reden voor zijn werkzaamheden in het fort ‘het laten zien hoe wreed mensen met elkaar om kunnen gaan en het tonen hoe belangrijk wederzijds respect is’ was.
Een mooie afsluiting van een mooie ochtend.

Rond 14.00 uur zijn we nog even doorgereden naar Antwerpen. Na een korte stadswandeling (langs O.a. De eerste (houten) roltrap van Antwerpen) en een mogelijkheid tot lunchen zijn we teruggereden naar Raamsdonksveer.

Een zeer indrukwekkende excursie. In de bus werd er nog lang over nagepraat door zowel leerlingen als docenten! Komende lessen zullen we, in aanloop naar het examen, nogmaals een aantal zaken bespreken en daarbij de ‘beleving’ Breendonk aanhalen.

Terug